Makowiec
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, jajka, masło i masa makowa to kluczowe składniki tego pysznego makowca. Z nimi każdy kawałek jest puszysty, delikatny i przepysznie aromatyczny. Całe danie wieńczy masa makowa, która nadaje makowcowi charakterystyczny, niepowtarzalny smak.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (4 niepełne szklanki)
- Cukier - 50 g (0,25 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Masło - 50 g (0,25 opakowania)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 1,5% - 200 ml
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Masa makowa - 850 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i cukier.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki.
- Masło rozpuść w mleku, lekko przestudź i dodaj do mąki.
- Zagnieć ciasto, wyrabiaj 5 minut i pozostaw ciepłym miejscu pod ściereczką na 30 minut.
- Białka ubij na puszystą i sztywną pianę.
- Do masy makowej dodaj bułkę tartą oraz porcjami ubite białka.
- Ciasto rozwałkuj w prostokąt. Przełóż na ściereczkę.
- Na ciasto połóż masę makową tak aby przy jednym dłuższym boku pozostawić czyste 5 cm ciasta, potrzebne będzie do dokładnego zamknięcia rolady.
- Za pomocą ściereczki zwiń ciasto w rulon, zaczynając od siebie.
- Szczypiąc ciasto zamknij dokładnie boki oraz długą końcówkę.
- Roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Makowca piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.
- Makowca możesz ozdobić lukrem, skórką pomarańczową oraz żurawiną lub rodzynkami.
Komentarz dietetyka
Makowiec jest tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Spożywamy go dwa razy w roku więc parę kawałku absolutnie nie wpłynie negatywnie na stan naszego zdrowia.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki