Makiełki
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Masa makowa, mleko, bułki pszenne, orzechy włoskie i rodzynki to główne składniki, które tworzą magiczną całość w makiełkach. Ta mieszanka sprawia, że danie staje się naprawdę wyjątkowe, łącząc w sobie kremową konsystencję masy makowej z chrupkością orzechów i słodyczą rodzynek. Zdradzę Ci, jak przygotować ten klasyk!
Składniki dla 6 porcji:
- Masa makowa - 600 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Bułka pszenna - 150 g (2 sztuki)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Rodzynki - 100 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Masę makową włóż do garnka, wlej do niej mleko i składniki zagotuj mieszając co chwilę.
- Bułki pokrój na cienkie kromki.
- W misce ułóż warstwę pieczywa, następnie przykryj ją częścią masy makowej. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania składników.
- Ostatnia powinna być masa makowa - udekoruj ją orzechami i rodzynkami. Całość dociśnij dłonią.
- Gotowe makiełki przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
Makiełki to tradycyjna potrawa wigilijna. Produkty użyte do jej przygotowania w większości zawierają sporo wartości odżywczych, dlatego warto spróbować tego smacznego dania.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny