Makaroniki francuskie
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Mąka migdałowa, cukier puder i białka jaj to główne składniki na pyszne makaroniki francuskie. Delikatne, kolorowe ciasteczka rozpływające się w ustach wcale nie są takie trudne do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trochę cierpliwości i precyzji, by osiągnąć perfekcyjny deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka migdałowa - 70 g
- Cukier puder - 100 g (niepełna szklanka)
- Białko jajka - 2 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, rękaw cukierniczy, waga kuchenna
Przepis krok po kroku
- Mąkę migdałową przesiej przez sito z połową cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Do miski odważ dokładnie 50 gram białka i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Ciągle miksując białka, dodaj do nich partiami pozostały cukier puder. Miksuj do momentu, aż masa będzie błyszcząca i gładka.
- Do ubitych białek dodaj w dwóch porcjach mąkę migdałową z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj masę szpatułką.
- Masę wymieszaj do momentu, aż będzie swobodnie spływać ze szpatułki - ważne, aby masy nie mieszać zbyt długo.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 8 mm. Rękaw cukierniczy trzymaj pionowo i wyciskaj masę na blaszkę do pieczenia, tworząc koła o średnicy około 3 cm (zachowaj odstęp między makaronikami).
- Blaszką z makaronikami stuknij kilka razy o blat i odstaw na około godzinę do przeschnięcia.
- Po tym czasie makaroniki piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu nagrzanym do 140 st. C przez około 15 minut.
- Upieczone makaroniki pozostaw do całkowitego przestygnięcie, ściągnij je z blaszki do pieczenia i przełóż ulubionym nadzieniem.
Komentarz dietetyka
Makaroniki francuskie to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Makaroniki zawierają sporą ilość kalorii, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny