Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Makaron fusilli, soczysty łosoś, świeży szpinak i aromatyczne suszone pomidory to kluczowe składniki, które razem tworzą wyjątkowy smak tej potrawy. Danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wyrazistych aromatów, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na bardziej uroczystą kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron fusilli - 120 g
- Łosoś filet - 200 g
- Szpinak - 200 g
- Masło klarowane - 10 g
- Czosnek - 10 g
- Suszone pomidory - 70 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron tak jak jest to opisane na opakowaniu. Można posolić wodę.
- Surowego łososia (bez skóry i bez ości) pokrój w paski lub w kostkę. Wymieszaj go z odrobiną soku z cytryny, startą skórką z cytryny, pieprzem i solą. Ugotuj łososia na parze (maksymalnie 10 minut).
- Na maśle podsmaż minutę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż przez 3 minuty i dodaj szpinak oraz trochę soli. Jeśli szpinak jest mrożony - powinien się rozmrozić i podsmażyć przez około 2 minuty. Świeży szpinak natomiast powinien rozmięknąć i także się podsmażyć przez 2 minuty.
- Ugotowany makaron odlej. Dodaj do niego zawartość patelni, ugotowanego łososia oraz ser mozzarella pokrojony w niewielką kostkę. Wymieszaj i dopraw jeśli trzeba.
Komentarz dietetyka
Łosoś gotowany na parze to świetny sposób na dostarczenie do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Makaron pełnoziarnisty ma dużo błonnika i innych ważnych składników odżywczych itp. Bardzo dobre danie, które zawiera wszystkie ważne wartości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości