Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Makaron świderki, tuńczyk w sosie własnym, szpinak i ser feta to główne składniki tego prostego i pysznego dania. Masło klarowane i czosnek dodają wyjątkowego smaku, a orzechy włoskie – chrupkości. To danie to świetny sposób na szybki obiad, który może zaskoczyć swoim bogatym smakiem i prostotą wykonania.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron świderki - 150 g
- Tuńczyk w sosie własnym - 200 g
- Szpinak - 250 g
- Masło klarowane - 10 g
- Czosnek - 15 g
- Ser Feta - 100 g
- Orzechy włoskie - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania makaronu, najlepiej al dente. Nie trzeba solić.
- Rozgrzej na patelni masło. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez minutę. Dodaj szpinak, tuńczyka z zalewą, sól (niedużo), pieprz i smaż 5 minut wszystko.
- Jak makaron się ugotuje odlej wodę, dodaj do makaronu szpinak z tuńczykiem i wymieszaj dokładnie. Posyp pokruszonym serem feta (lub pokrojonym w kostkę) i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj makaron na talerz i posyp posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Zdrowy obiad, pełny błonnika, zdrowych tłuszczów oraz białka. Treściwy i sycący obiad dobry dla każdego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości