Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Makaron fusilli, suszone pomidory, szpinak, pomidory koktajlowe i czosnek to główne składniki tego pysznego dania, które łączy w sobie świeżość warzyw z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i parmezanu. Dodatek oliwy z oliwek i soku z cytryny nadaje potrawie wyjątkowej lekkości, a cebula i aromatyczny czosnek dopełniają całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron fusilli - 400 g
- Suszone pomidory - 110 g (około 15 sztuk)
- Pomidory koktajlowe - 350 g
- Szpinak - 120 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 10 ml
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Cebula - 100 g
- Ser parmezan - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron, zostaw pół szklanki wody z jego gotowania.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj teraz oba rodzaje pomidorów i przeciśnięty przez praskę czosnek na patelnie. Dopraw solą i świeżym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Dodaj szpinak, listki bazylii i razem podsmaż.
- Na patelnie dodaj makaron. Dolej wodę z gotowania makaronu.
- Wyłącz palnik i mieszaj całość.
- Przed podaniem posyp parmezanem.
Komentarz dietetyka
Pomidory suszone są bogatsze w wartości odżywcze niż takie w wersji świeżej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk