Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Szpinak, ser gorgonzola, orzechy włoskie i czosnek – to właśnie główne gwiazdy tego makaronowego show. Prosty i szybki w przygotowaniu, ten przepis łączy kremową konsystencję śmietanki z wyrazistym smakiem sera pleśniowego oraz chrupiącym akcentem orzechów. Aromatyczny czosnek i soczysty szpinak świetnie dopełniają całość, tworząc sycące i pyszne danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron penne - 250 g
- Szpinak - 200 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Ser gorgonzola - 80 g
- Orzechy włoskie - 60 g
- Czosnek - 15 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno ząbki czosnku.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Dodaj śmietankę, pokruszoną gorgonzolę i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
- Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny