Makaron ze szpinakiem i serem feta
Opublikowano: 28.03.2021 r.
Szpinak, boczek, ser feta i makaron świderki – to ekipa, która rządzi w tym przepisie! Smak dopełniają pomidory koktajlowe i suszone. To szybkie danie łączy świeżość warzyw z kremową konsystencją sera feta i chrupiącą nutą boczku. Idealne na szybki obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś sycącego i pełnego smaku!
Składniki dla 3 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Suszone pomidory - 70 g
- Szpinak - 300 g
- Makaron świderki - 120 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni. Jednocześnie wstaw makaron do ugotowania. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
- Gdy wytopi się tłuszcz dodaj do boczku przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Można dodać szczyptę soli. Smaż wszystko przez około 5 minut.
- W tym czasie pokrój pomidorki na pół, a suszone pomidory w paski. Dodaj do boczku i warzyw. Smaż około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj świeży szpinak i duś całość do zmięknięcia liści - około 7 minut.
- Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.
- Ugotowany makaron odcedź. Dodaj makaron do przygotowanych warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż porcję na talerzyk i posyp serem feta.