Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Opublikowano: 24.05.2022 r.
Pieczarki, szpinak, cebula i makaron spaghetti – to główne składniki naszego dania. Ten prosty i smaczny przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami jest idealny na szybki obiad. Wszystko podsmażamy na oleju rzepakowym, a całość uzupełniamy odrobiną jogurtu greckiego, który nadaje daniu kremowej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Szpinak - 60 g (2 garści)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 30 ml (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.
- Dodaj pieczarki, a następnie szpinak. Całość duś pod przykryciem.
- Na końcu dodaj odrobinę jogurtu i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron i podawaj.
Komentarz dietetyka
Do naszego dania możesz dodać mięso, postaw na chude gatunki np. drób.
~ Oliwia Gawron, dietetyk