Makaron ze szpinakiem i łososiem
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Makaron spaghetti, łosoś wędzony, śmietanka kremowa i świeży szpinak to główne składniki pysznego dania, które zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy dorzucić odrobinę oliwy z oliwek i czosnku, żeby podkreślić smak.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Szpinak - 75 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Czosnek - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.
- Wędzonego łososia pokrój w nieduże kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży szpinak, aż szpinak zacznie więdnięć.
- Wlej śmietankę na patelnie i doprowadź do wrzenia.
- Gdy będzie bulgotać, dodaj łososia.
- Ponownie zagotuj, dodaj makaron i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk