Makaron ze szpinakiem
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Makaron penne, szpinak, czosnek i jogurt grecki - to główne składniki prostego, ale pysznego makaronu ze szpinakiem. W połączeniu z cebulą, parmezanem i oliwą z oliwek, tworzą sycące i aromatyczne danie. Garść orzechów włoskich dodaje chrupkości, która dopełnia całość smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron penne - 140 g (2 szklanki)
- Szpinak - 150 g (1,5 małego opakowania)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml (3/4 opakowania)
- Ser parmezan - 50 g (10 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Orzechy włoskie - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Dodaj jogurt, parmezan i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
- Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na wegetariański obiad. Warto do niego wybierać pełnoziarnisty makaron.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny