Makaron ze świeżym szpinakiem

Opublikowano: 25.07.2025 r.
Makaron tagliatelle, świeży szpinak, cebula i odrobina śmietanki – oto jak w prosty sposób stworzyć pyszny, domowy obiad. Wszystko zaczyna się od ugotowania makaronu, potem podsmażamy cebulkę na oliwie i dodajemy sporo świeżego szpinaku. Na koniec mieszamy całość ze śmietanką, by uzyskać kremową konsystencję. Aromatyczna, sycąca i gotowa w kilka chwil!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron tagliatelle - 400 g
- Szpinak - 400 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę, wsyp sól.
- Wrzuć makaron i gotuj przez 8-9 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni podgrzej olej rzepakowy.
- Na patelni podgrzej olej rzepakowy.
- Zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj szpinak na patelnię, podsmaż przez 2-3 minuty.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej śmietanę i gotuj przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Makaron połącz z sosem szpinakowym.
- Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Makaron ze świeżym szpinakiem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Makaron jest dość kaloryczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny