Makaron zapiekany

Opublikowano: 21.02.2022 r.
Makaron świderki, kiełbasa domowa, czerwona papryka oraz śmietanka kremowa to główne składniki tego sycącego dania. Dodajemy do tego cebulę, jajka i ser żółty, żeby całość miała idealną konsystencję i smak. Koperek ogrodowy nie tylko wzbogaci aromat potrawy, ale i doda jej świeżości.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron świderki - 400 g
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Kiełbasa domowa - 400 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
 - Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
 - Śmietanka kremowa 30% - 300 g
 - Jajko - 4 szt.
 - Ser żółty - 200 g
 - Olej rzepakowy - 100 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
 
Przepis krok po kroku
- Makaron umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj 8 minut.
 - Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
 - Pokrój kiełbasę w kostkę.
 - Posiekaj koper.
 - Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
 - Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
 - Dodaj kiełbasę i podsmaż.
 - Do makaronu dodaj kiełbasę z cebulą, paprykę czerwoną, koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
 - Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
 - Zetrzyj ser na tarce i dodaj do jajek.
 - Dopraw jajka solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj.
 - Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego.
 - Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
 
Komentarz dietetyka
Makaron zapiekany to potrawa zawierająca dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Makaron z kiełbasą zawiera dużą ilość kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię, wybierz kiełbasę drobiową z mniejszą ilością tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny