Makaron z wołowiną

Opublikowano: 13.07.2021 r.
Polędwica wołowa, soczysta czerwona papryka i makaron ryżowy to podstawowe składniki tej smakowitej potrawy. Dodatkowo połączysz je z cebulą, porem i marchewką, a całość podkręcisz sosem sojowym i odrobiną oliwy z oliwek. To szybki i prosty sposób na coś pysznego, co zaskoczy swoim aromatem i smakiem!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Polędwica wołowa - 150 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Por - 70 g (0,5 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Sos sojowy - 90 ml (6 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyzki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wyłóż na nią posiekaną w kostkę cebulę. Podsmaż ją.
- Mięso obierz z błonek i pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj ostrą paprykę, imbir, sól i pieprz.
- Marchew obierz. Wszystkie warzywa pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż 15 minut.
- W osobnym garnku ugotuj makaron i odcedź go. Dodaj do zawartości patelni.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, chili, pieprz i czosnek mielony. Dodaj cukier i mieszaj, by się rozpuścił.
- Sos dodaj do zawartości patelni i dokładnie wymieszaj.
- Smaż przez kolejne 15 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, które nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na duży udział czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny