Makaron z twarogiem na słono
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Makaron świderki, ser twarogowy tłusty i śmietanka kremowa to podstawowe składniki tego prostego, a zarazem sycącego dania. W połączeniu z podsmażoną cebulą na oleju rzepakowym i świeżą natką pietruszki tworzą smaczną i aromatyczną kompozycję, idealną na obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron świderki - 600 g
- Ser twarogowy tłusty - 400 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj przez 8 minut i odcedź.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.
- Twaróg umieść w misce, wlej śmietankę kremową, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Dodaj do twarogu cebulę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Twaróg połącz z makaronem i podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Makaron z twarogiem na słono to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Możesz zamienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny