Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, szpinak, tuńczyk w oleju i czosnek - to cztery składniki, które sprawiają, że ten przepis na makaron z tuńczykiem i szpinakiem jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Jogurt grecki dodaje kremowości, a parmezan delikatnego, słonego smaku. Idealne danie na szybki i smaczny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 200 g
- Szpinak - 150 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 100 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml
- Ser parmezan - 50 g
- Tuńczyk w oleju - 120 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz, chili i zioła.
- Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
- Posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny