Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, makaron pełnoziarnisty i suszone pomidory – oto główne składniki, które nadają temu daniu wyjątkowy smak, wyciągając z kuchni śródziemnomorskiej to, co najlepsze. Dopełniają go soczyste czarne oliwki i aromatyczna oliwa z oliwek, a wszystko wieńczy świeża natka pietruszki.
Składniki dla 3 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 120 g (1 puszka)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Suszone pomidory - 30 g (4 szt)
- Oliwki czarne - 45 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, rozdrobnione pomidory suszone i oliwki. Całość smaż przez chwilę i dodaj tuńczyka pokrojonego na mniejsze kawałki.
- Do zawartości patelni dodaj makaron, całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a także posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza sporo błonnika, a także białka i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny