Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Makaron pełnoziarnisty, tuńczyk w oleju, pomidory koktajlowe, czosnek, oliwa z oliwek, i parmezan – to główne składniki naszego szybkiego przepisu na makaron z tuńczykiem i pomidorkami. Idealne połączenie smaków dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego, ale nie mają dużo czasu na gotowanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Tuńczyk w oleju - 120 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 grarść)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (pęczek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W osolonym wrzątku makaron. Następnie odcedź go.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po 1 minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz, chili i zioła.
- Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
- Posyp posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.
Komentarz dietetyka
To danie, które dostarcza sporo likopenu, dobrego dla serca, a także białka i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny