Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Makaron penne, tuńczyk w oleju, oliwki zielone i suszone pomidory to tylko część składników, jakie znajdziesz w tym przepisie na makaron z tuńczykiem i oliwkami. Dopełnieniem jest ser feta, który dodaje daniu wyrazistego smaku. To szybki i prosty sposób na smaczny posiłek na każdy dzień tygodnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron penne - 250 g (1 szklanka)
- Tuńczyk w oleju - 200 g (1 puszka)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 20 g (2 łyżki)
- Suszone pomidory w oleju - 40 g (2 łyżki)
- Ser Feta - 10 g (1 kawałek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź go i wsyp do miski.
- Dodaj kawałki tuńczyka i wymieszaj.
- Następnie wrzuć przekrojone na pół oliwki.
- Danie posyp pokruszonym serem feta.
Komentarz dietetyka
Taki makaron możesz podawać na ciepło lub na zimno w formie sałatki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk