Makaron z tuńczykiem i cukinią
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, cukinia, tuńczyk w oleju i aromatyczny czosnek – to podstawowe składniki, które tworzą pyszne i szybkie danie. Do tego dodajemy trochę oliwy z oliwek i świeżej natki pietruszki, które nadają całości wyjątkowego smaku i aromatu. Idealna propozycja na szybki, a zarazem zdrowy posiłek!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Cukinia - 300 g
- Cebula - 100 g
- Tuńczyk w oleju - 120 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 15 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno: cebulę i czosnek.
- Cukinię pokrój w plasterki i dodaj na patelnię do pozostałych warzyw.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
- Posyp posiekaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny