Makaron z tuńczykiem fit

Opublikowano: 08.06.2022 r.
Makaron pełnoziarnisty, tuńczyk w oleju, pomidory koktajlowe i rukola – to właśnie te składniki tworzą bazę na pyszny i zdrowy makaron z tuńczykiem fit. Przepis łączy pełnoziarnisty makaron z soczystymi pomidorami, świeżą rukolą i aromatycznym czosnkiem, tworząc lekkie, ale sycące danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Tuńczyk w oleju - 120 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Ser parmezan - 50 g
- Rukola - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz, chili i zioła.
- Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
- Posyp tartym parmezanem i rukolą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny