Makaron z tuńczykiem
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Makaron penne, tuńczyk w sosie własnym i cebula to trio nie do podważenia w tym przepisie na makaron z tuńczykiem. Do tego trochę oleju rzepakowego i koncentratu pomidorowego, by nadać potrawie głębię smaku. Całość dopełnia delikatny sok z cytryny i świeży szczypiorek, które dodają potrawie świeżości, a ser gouda nadaje jej kremowej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron penne - 200 g
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g (1 puszka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 9 ml (3 łyżeczki)
- Szczypiorek - 9 g (3 łyżeczki)
- Ser gouda - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, durszlak, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Szczypiorek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę. Po ok. 4 min dodaj czosnek. Całość podsmażaj jeszcze 1 min. Następnie dodaj dobrze rozkruszonego tuńczyka i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Całość smaż jeszcze ok. 2 min.
- Makaron przerzuć do garnka i wymieszaj z sosem.
- Każdą porcję makaronu z tuńczykiem skrop 1 łyżeczką soku z cytryny, a także posyp 1 i 1/2 łyżki startego sera (15 g) oraz 1 łyżeczką szczypiorku.