Makaron z tofu

Opublikowano: 01.11.2021 r.
Pełnoziarnisty makaron, tofu wzbogacane wapniem, pieczarki, brokuły, oliwa z oliwek i czosnek tworzą podstawę tego przepisu na makaron z tofu. To danie łączy w sobie zdrowe składniki i proste smaki, które doskonale ze sobą współgrają. Aromatyczny czosnek i świeża natka pietruszki dodają potrawie wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 150 g (2 szklanki)
- Tofu wzbogacane wapniem - 100 g (4 plastry)
- Pieczarki - 150 g
- Brokuły - 150 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. i.
- Gdy będzie rumiany, dodaj tofu pokrojone w kostkę i posiekane w plasterki pieczarki.
- Dobrze je podsmaż.
- Różyczki brokuła zblanszuj we wrzątku przez 3 minuty.
- Następnie wrzuć je na patelnię. Dodaj sól, pieprz, chili i zioła.
- Wlej pół szklanki wody i podduś całość przez 15 minut
- Ugotowany makaron połącz z zawartością patelni.
- Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, ze względu na sporą ilość błonnika i roślinnego białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny