Makaron z sosem serowym i brokułami

Opublikowano: 05.11.2023 r.
Makaron penne, ser cheddar, brokuły i czosnek – to zestawienie składników, które tworzy pyszne danie z sosem serowym. Ugłaska łakome brzuszki i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Połączenie aksamitnego sosu z makaronem i odrobiną brokułów tworzy prawdziwą harmonijną ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron penne - 200 g
- Ser cheddar - 120 g
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Brokuły - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, sitko, praska do czosnku, rondel
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie.
- Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie, aby był al dente.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj je na małej mocy palnika.
- Następnie do mleka dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż cały się rozpuści.
- Do sosu serowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- W pozostałym mleku wymieszaj mąkę i powoli wlewaj zawiesinę do sosu, energicznie mieszając go, aby nie powstały grudki.
- Sos gotuj, aby zgęstniał.
- Następnie zdejmij rondelek z sosem z palnika, dopraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz brokuły i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe danie nakładaj na talerze i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Makaron z sosem serowym i brokułami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Brokuł wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny