Makaron z sosem serowym
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Makaron penne, śmietanka kremowa i ser cheddar to główne składniki naszego makaronu z sosem serowym. Do tego dochodzą jeszcze serek topiony i odrobina masła. Brokuły dodają potrawie nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych. Proste, smakowite danie, które zadowoli każdego fana serowych przysmaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron penne - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Serek topiony śmietankowy - 300 g
- Ser cheddar - 300 g
- Brokuły - 500 g (1 mała główka)
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Brokuł podziel na mniejsze kawałki.
- Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 5 minut.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Dodaj serek topiony i śmietanę kremówkę, gotuj przez 3-4 minuty.
- Zetrzyj na tarce ser cheddar i dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj makaron.
- Gotuj go przez 8-9 minut, odcedź.
- Makaron wymieszaj z sosem, dodaj brokuł, dopraw pieprzem.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Makaron z sosem serowym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Makaron jest kaloryczny, dlatego osoby dbające o linię powinny zwrócić szczególnie uwagę na wielkość porcji. Możesz zastąpić pszenny makaron razowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny