Makaron z soczewicy
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Soczewica czerwona i trzy jajka – oto, co potrzebujesz na bazę pysznego makaronu z soczewicy. Takie połączenie daje nie tylko oryginalny smak, ale także porządną dawkę białka. Sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Ten makaron to świetna opcja dla osób szukających zdrowszych alternatyw dla klasycznego pszennego makaronu.
Składniki dla 100 porcji:
- Soczewica czerwona - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 100
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Soczewicę czerwoną zmiel na mąkę za pomocą robota kuchennego.
- Odłóż odrobinę mąki do posypania stolnicy.
- Resztę mąki połącz z jajkami i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy.
- Stolnicę posyp mąką i cienko rozwałkuj.
- Ciasto pokrój nożem na cienkie paski. Dla ułatwienia możesz zwinąć je w rulon i pociąć.
- Gotowe nitki gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.
- Aby zapobiec sklejeniu się makaronu przelej go zimną wodą i delikatnie skrop tłuszczem np. olejem.
Komentarz dietetyka
Soczewica to doskonałe źródło witamin i składników odżywczych, a dodatkowo domowy makaron podkręci smak potraw.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk