Makaron z serem żółtym
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Makaron spaghetti, masło i ser żółty to trio, które zawsze się sprawdza. W tej prostej, ale wyjątkowo smakowitej kombinacji te składniki tworzą niezawodny comfort food. Dorzuć do tego natkę pietruszki, a otrzymasz pyszne i aromatyczne danie, które zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych fanów makaronowych przysmaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Ser żółty - 200 g
- Natka pietruszki - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie masło rozpuść na mocno rozgrzanej patelni.
- Dodaj ugotowany makaron i stopniowo ścieraj ser na tarce o grubych oczkach.
- Podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gdy danie zrobi się kremowe, podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Do makaronu możesz dodać gotowaną pierś z kurczaka lub pomidorki koktajlowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk