Makaron z serem białym
Opublikowano: 07.07.2022 r.
Makaron spaghetti, kawałek masła i kostka chudego twarogu – to najważniejsze składniki, które sprawiają, że makaron z serem białym jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Proste i treściwe danie, idealne na leniwe popołudnie.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Bułka tarta - 60 g (1/4 szklanki)
- Ser twarogowy chudy - 250 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Biały ser przełóż do miski i rozgnieć za pomocą widelca.
- Masło rozpuść na patelni, stopniowo wsypuj bułkę tartą i mieszaj.
- Makaron przełóż na talerz, dodaj rozgnieciony ser.
- Całość polej bułką tartą.
Komentarz dietetyka
Do makaronu możesz dodaj odrobinę owoców, idealnie sprawdzą się tutaj borówki lub truskawki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk