Makaron z porem

Opublikowano: 30.06.2023 r.
Makaron spaghetti, por, białe wytrawne wino i kremowy serek śmietankowy to główne składniki, które tworzą wyśmienitą kombinację smaków w tym prostym, ale bardzo satysfakcjonującym daniu. Połączenie delikatnego pora z nutą wina i śmietankowym serem sprawia, że zwykły makaron zmienia się w prawdziwie apetyczną ucztę.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Por - 250 g
- Wino białe wytrawne - 50 ml
- Serek śmietankowy - 50 g
- Masło - 15 g
- Ser parmezan - 60 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Nie wylewaj wody z gotowania, przyda się do sosu.
- Pora dokładnie umyj i pokrój na cienkie talarki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło i dodaj pora, smaż około 5 minut.
- Do pora dodaj wino, 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, serek śmietankowy i dużą szczyptę soli.
- Wymieszaj wszystko, a następnie duś na średnim ogniu, aż por zmięknie (5-10 minut), a sos zrobi się kremowy. Jeśli odparowało za dużo wody, dolej kilka dodatkowych łyżek wody z gotowania makaronu.
- Do sosu dodaj makaron, 2 łyżki startego parmezanu i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj makaron posypany tartym parmezanem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny