Makaron z pieczarkami
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Makaron spaghetti, pieczarki i śmietanka kremowa - to trio, które tworzy ten pyszny i prosty w przygotowaniu makaron z pieczarkami. Dodatkowo cebula i czosnek dodają potrawie wyrazistości, a natka pietruszki i tarty parmezan nadają wyjątkowego, aromatycznego finiszu. Prosty i szybki przepis na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Pieczarki - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda.
- Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż.
- Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią.
- Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować).
- Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Makaron z pieczarkami to doskonała propozycja na szybki obiad. Danie świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny