Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami

Opublikowano: 22.09.2022 r.
Makaron bezjajeczny, zielone pesto, ser mozzarella i pomidory koktajlowe - to główne składniki prostego, ale pysznego dania. Szybki, łatwy w przygotowaniu obiad, który mistrzowsko łączy włoskie smaki w jednej misce. Idealny na przytulny wieczór lub szybki lunch.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 250 g
- Pesto zielone - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Cebula - 100 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko posolonym wrzątku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną cebulę.
- Pomidorki przekrój i dorzuć do cebuli. Całość podsmaż 10 minut i dorzuć odcedzony makaron.
- Do makaronu dodaj pesto, całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z dodatkiem mozzarelli. Jeśli wolisz, by mozzarella się roztopiła dodaj ją na patelnię razem z pomidorkami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, dlatego może gościć w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny