Makaron z pesto
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Makaron z semoliny, zielone pesto i świeża bazylia - to trio, które zrobi robotę! Dodaj do tego aromatyczny ser parmezan i masz prosty, ale nieziemsko smaczny obiad. Idealne połączenie składników, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron z semoliny - 200 g
- Pesto zielone - 40 g (4 łyżki)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
- Bazylia świeża - 6 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Odcedź makaron i dodaj do niego pesto oraz poszarpane listki bazylii.
- Makaron przełóż na talerz i posyp serem parmezan.
Komentarz dietetyka
Makaron z pesto jest jedną z najpopularniejszych wersji podania makaronu. Pesto zawiera sporo oliwy, parmezanu oraz orzechów dzięki czemu jest źródłem wielu wartości odżywczych ale i kalorii. Do przygotowania porcji wystarczy odrobina tego aromatycznego sosu dzięki czemu można wkomponować to danie w zbilansowaną dietę.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki