Makaron z marchewki

Opublikowano: 13.03.2021 r.
Marchewka, oliwa z oliwek i pomidory w puszce – to trio, które gwarantuje smaczny i zdrowy makaron z marchewki. Do tego dorzuć chrupiące orzeszki pinii i odrobinę cebuli. Gotowy jest błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Pomidory w puszce - 250 g
- Orzeszki pinii - 20 g
- Cebula - 60 g
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Marchewkę umyj, obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w paski przypominające kształtem makaron spaghetti.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebula zarumieni się wlej pomidory z puszki i poczekaj aż odparuje nadmiar wody.
- Do gotowego sosu dodaj pokrojone marchewkę i duś około 4-5 minut.
- Gotowe danie posyp orzeszkami pinii.