Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym

Opublikowano: 20.08.2023 r.
Makaron penne, śmietanka kremowa, serek topiony, łosoś wędzony i koperek – to tylko kilka składników, które sprawią, że ten makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym wyjdzie naprawdę obłędnie. Aromatyczny czosnek dopełni całość i nada wyjątkowego smaku. Lekkość koperku perfekcyjnie uzupełnia bogactwo serowego sosu.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Serek topiony śmietankowy - 200 g (2 opakowania)
- Łosoś wędzony - 200 g
- Koperek - 30 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie.
- Łososia pokrój w drobną kostkę.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Do głębokiej patelni wlej śmietanę i zagrzej ją.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę serki topione, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.
- Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej (uważaj, aby sos nie zwarzył się).
- Do sosu dodaj kawałki łososia oraz ugotowany makaron. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotowy makaron z łososiem ułóż na talerzach i podawaj na ciepło posypany posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie. Łosoś stanowi doskonałe źródło białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny