Makaron z łososiem i szpinakiem
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Makaron spaghetti, soczysty łosoś, szpinak i czosnek - to główne składniki tego pysznego dania. Dodajmy jeszcze cebulę, jogurt naturalny oraz oliwę z oliwek, a otrzymamy szybki i prosty przepis na zdrowy i smaczny obiad. Makaron z łososiem i szpinakiem świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta!
Składniki dla 10 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Łosoś filet - 250 g
- Szpinak - 150 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 100 g
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć pokrojonego w kostkę łososia.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Dodaj jogurt i przypraw do smaku.
- Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny