Makaron z kurczakiem w sosie serowym
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Makaron z semoliny, piersi kurczaka bez skóry, śmietanka kremowa i ser cheddar to kluczowe składniki naszego przepisu na makaron z kurczakiem w sosie serowym. Do tego dodajemy parmezan, cebulę oraz oliwę z oliwek. To połączenie zapewnia wyjątkowo kremowy i bogaty w smaku sos, idealny na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron z semoliny - 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Ser parmezan - 35 g
- Ser cheddar - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie do zbrązowienia.
- Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dorzuć go do cebuli. Smaż przez 10 minut.
- Sery zetrzyj na tarce i połącz ze śmietanką, szczyptą soli i 2 szczyptami pieprzu, łyżeczką ziół i szczyptą gałki.
- Zawartość patelni zalej sosem i wymieszaj. Duś 10 minut.
- Ugotowany makaron odcedź z wody i połącz z sosem z patelni.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, dostarcza też sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny