Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Opublikowano: 28.03.2021 r.
Piersi kurczaka, śmietanka kremowa, pieczarki marynowane i makaron kokardki – to kluczowe składniki przepisu na smakowity makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym. Danie nie tylko sycące, ale i proste w przygotowaniu, idealne na szybki obiad. Śmietanka i ser topiony nadają sosowi kremowej konsystencji, a cebula dodaje aromatu.
Składniki dla 3 porcji:
- Masło - 5 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki marynowane - 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser topiony - 100 g
- Makaron kokardki - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej na patelni masło.
- Cebulę pokrój w małą kosteczkę, pieczarki zaś w półplastry.
- Usmaż warzywa na maśle przez około 5 minut.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją.
- Do warzyw dodaj serek topiony i wlej śmietankę. Przypraw. Całość gotuj na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu i roztopienia serka.
- Gdy sos zyska ulubioną konsystencję wymieszaj go razem z makaronem. Gdyby był za gęsty można dodać nice bulionu lub wody.
- Nałóż makaron do miseczki i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.