Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Krewetki, makaron tagliatelle, śmietanka kremowa oraz pachnące pomidory koktajlowe - to kluczowe składniki w naszej propozycji na pyszny makaron z krewetkami w sosie śmietanowym. Proste i pyszne danie, które nie wymaga ani wielu składników, ani zbyt dużo czasu w kuchni. Świeża natka pietruszki dodaje całości świeżości, a cebula i masło gwarantują wyjątkowy smak.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 200 g
- Makaron tagliatelle - 300 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 130 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, durszlak, patelnia
Przepis krok po kroku
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Następnie dokładnie myjemy krewetki i oczyszczamy je, a cebule kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Dodajemy masło, czosnek i oregano. Całość chwilę trzymamy na patelni, mieszając składni raz na jakiś czas.
- Dodajemy krewetki. Delikatnie je podsmażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy połówki pomidorków oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy składniki i trzymamy je na patelni jeszcze około 2 minut.
- Na koniec wlewamy śmietanę. Czekamy, aż sos się zagotuje i delikatnie zgęstnieje.
- Krewetki podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
Danie posiada średni IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk