Makaron z krewetkami na winie

Opublikowano: 30.07.2025 r.
Krewetki, czosnek, oliwa z oliwek, białe wytrawne wino i makaron penne - to cała magia tego przepisu! Wyobraź sobie te soczyste krewetki smażone na oliwie z czosnkiem, a potem polane odrobiną wyrazistego wina. Do tego al dente penne, które idealnie wchłonie smak całego sosu. Idealna kolacja w kilka minut!
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Czosnek - 15 g
- Wino białe wytrawne - 50 ml
- Makaron penne - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki obierz z pancerzyków dokładnie je oczyść. Następnie opłucz je w wodzie i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj krewetki.
- Na patelnie wlej wino, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili i dokładnie wymieszaj. Odparuj alkohol, zwiększając moc palnika.
- Całość smaż przez 4- 5 minut.
- Ugotowany makaron połącz z krewetkami.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, która zawiera sporo białka, jednak dobrze połączyć makaron ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny