Makaron z krewetkami i szpinakiem
Opublikowano: 15.09.2022 r.
Krewetki, oliwa z oliwek, czosnek, makaron penne i szpinak to składniki, które w tym przepisie tworzą wyjątkowo smaczne danie. Połączenie soczystych krewetek z aromatycznym czosnkiem i delikatnym szpinakiem na ugotowanym "al dente" makaronie penne tworzy kompozycję, która zachwyci niejedno podniebienie. Całość dopełnia delikatna nuta cebuli, nadając potrawie głębi i charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Czosnek - 15 g
- Makaron penne - 140 g
- Szpinak - 150 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Krewetki oczyść i osusz.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Dodaj krewetki i całość smaż przez 2 minuty.
- Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
- Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem.
- Wrzuć ugotowany makaron i dodaj dwie chochle wody spod gotowania makaronu.
- Całość dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Dobrze jednak połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny