Makaron z krewetkami i pomidorami

Opublikowano: 09.08.2025 r.
Krewetki, oliwa z oliwek, czosnek i soczyste pomidory koktajlowe – to kluczowe składniki tego pysznego makaronu z krewetkami i pomidorami. Dodaj do tego makaron penne, sok z cytryny i masz przepis, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealny na szybki i smaczny obiad!
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Czosnek - 15 g
- Sok z cytryny - 15 ml
- Makaron penne - 140 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki obierz z pancerzyków dokładnie je oczyść. Następnie opłucz je w wodzie i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj krewetki.
- Po 5 minutach dodaj umyte pomidorki koktajlowe.
- Na patelnie wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili i dokładnie wymieszaj.
- Całość smaż przez 4- 5 minut.
- Ugotowany makaron połącz z krewetkami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka, dobrze jednak połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny