Makaron z krewetkami i cukinią
Opublikowano: 12.08.2022 r.
Makaron spaghetti, soczyste krewetki, cukinia i garść pomidorków koktajlowych tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wystarczy jeszcze odrobina oliwy z oliwek i starty parmezan, aby danie stało się nie tylko proste w przygotowaniu, ale i pełne smaków. Dzięki takim składnikom makaron z krewetkami i cukinią to idealne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 400 g
- Cukinia - 200 g (1 średnia sztuka)
- Krewetki - 400 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę i dodaj łyżkę soli.
- Zagotuj wodę i dodaj do niej makaron.
- Gotuj przez 8-9 minut.
- Odcedź makaron z wody.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Posiekaj drobno papryczkę chilli.
- Cukinię pokój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minut.
- Dodaj cukinię i podsmaż.
- Do sosu dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe.
- Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie.
- Makaron nałóż do talerzy i posyp startym na tarce parmezanem.
Komentarz dietetyka
Makaron z krewetkami i cukinią to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Makaron zawiera dość sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny