Makaron z krewetkami
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Krewetki, makaron z semoliny, oliwa z oliwek, czosnek i pomidory koktajlowe – ten przepis to prawdziwy hit dla fanów morskich delicji i włoskiej kuchni. Aromatyczny czosnek, soczyste pomidory oraz delikatne krewetki idealnie komponują się z makaronem, tworząc wyśmienite danie, które zadowoli każdego smakosza. Szczypta papryczki chili dodaje całości odrobinę pikantności.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 200 g
- Makaron z semoliny - 125 g (0.33 opkaowania)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Masło - 12 g (0.5 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pomidory koktajlowe - 120 g (6 sztuk)
- Pietruszka - 24 g (2 łyżki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 80 g (0.75 szklanki)
- Cebula - 30 g (0.5 małej cebuli)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę, minimum 1 litr wody na 100 gramów makaronu.
- Do gotującej się wody dodaj pół łyżeczki soli i dodaj makaron.
- Aby makaron się nie sklejał w trakcie gotowania woda musi cały czas bulgotać. Gotuj makaron 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu.
- Oczyść krewetki, umyj i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją aż będzie szklista i dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Smaż 1 minutę i przełóż do miseczki.
- Na patelni szybko podsmaż krewetki. Dopraw je sporą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj cebulę z czosnkiem i odłóż ponownie do miseczki.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim pomidorki pokrojone w połówki. Gdy już będą miękkie dodaj do nich chochelkę wody z gotowania makaronu oraz makaron. Gotuj na dużym ogniu ciągle mieszając.
- Na tym etapie możesz dodać ser parmezan.
- Do makaronu dodaj krewetki z czosnkiem, cebulą i chili.
- Gdy cała woda z gotowania makaronu wyparuje posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Makaron z krewetkami jest pyszną propozycją podania krewetek. Pyszne i zdrowe danie można spożywać regularnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki