Makaron z kalafiorem

Opublikowano: 06.08.2025 r.
Kalafior, makaron penne, cebula, czosnek i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki tego pysznego makaronowego dania. Do tego trochę cytryny, oliwy z oliwek i parmezanu, aby dodać smaku i tekstury. Ta kombinacja tworzy sycące i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 1000 g
- Makaron penne - 300 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cytryna - 40 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, curry, tymianek, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, płatki chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na nim cebulę i pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze około minutę. Lekko posól.
- Na patelnie dodaj kalafiora i śmietanę. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 5 minut.
- Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Na patelnie dodaj skórkę z cytryny, przyprawy i ściągnij patelnie z ognia. Dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był "al dente".
- Ugotowany, odcedzony makaron dodaj na patelnie i wymieszaj.
- Przełóż danie na talerze i posyp startym parmezanem.
Komentarz dietetyka
Kalafior to bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk