Makaron z jajkiem i serem

Opublikowano: 20.11.2021 r.
Makaron kolorowy fusilli, trzy jajka i starty ser gouda – to główne składniki tego prostego, ale pysznego dania. Dodaj do tego masło, cebulę szalotkę i odrobinę natki pietruszki, a wyczarujesz coś naprawdę wyjątkowego. Ten przepis to szybki sposób na coś smakowitego, kiedy lodówka świeci pustkami.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron kolorowy fusilli - 150 g
 - Jajko - 3 szt.
 - Masło - 10 g (1 łyżka)
 - Ser gouda - 20 g (2 łyżki startego sera)
 - Cebula szalotka - 20 g (1 sztuka)
 - Natka pietruszki - 5 g (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
 - Szalotkę obierz i posiekaj.
 - Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim szalotkę.
 - Wbij jajka na patelnię i przesmaż chwilę.
 - Następnie dodaj ugotowany makaron i starty żółty ser.
 - Dopraw pieprzem i pieprzem ziołowym.
 - Podgrzewaj razem, aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać.
 - Rozłóż na talerze i posyp posiekaną pietruszką.
 - Podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
 
Komentarz dietetyka
Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk