Makaron z grzybami leśnymi

Opublikowano: 15.08.2025 r.
Świeże leśne grzyby, pełnoziarnisty makaron, oliwa z oliwek, cebula i śmietanka kremowa – to główne składniki, które tworzą idealne danie na codzienny obiad. Soczyste grzyby prosto z lasu połączone z delikatną śmietanką i pełnoziarnistym makaronem tworzą kremową symfonię smaków, której trudno się oprzeć!
Składniki dla 4 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 300 g
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w plasterki grzyby.
- Makaron ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź.
- Na patelnię wlej śmietankę i połącz z cebulą i pieczarkami.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- Sos wymieszaj z makaronem.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo selenu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny