Makaron z groszkiem
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Groszek zielony konserwowy, śmietanka kremowa i makaron tagliatelle to główne składniki tego przepisu. Dodatkowego kopa smaku dodają masło, oliwa z oliwek i parmezan. Razem te składniki tworzą pyszne danie, które szybko przygotujesz i które zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Groszek zielony konserwowy - 800 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Makaron tagliatelle - 500 g
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Ser parmezan - 30 g (2 łyżki startego)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Groszek odsącz dobrze na sitku.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.
- Makaron odcedź i umieść w garnku.
- W drugim garnku umieść masło i dodaj groszek, smaż chwilę razem.
- Dodaj śmietanę i zagotuj. Ściągnij z palnika po około dwóch minutach.
- Sos przelej do garnka, gdzie jest makaron. Wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj razem chwilę.
- Wyłóż na talerze.
- Przed podaniem oprósz tartym parmezanem.
Komentarz dietetyka
Groszek to prawdziwa bomba wartości odżywczych. Z zielonego groszku da się wyodrębnić prawie wszystkie witaminy, od A, przez witaminy z grupy B, witaminę C oraz E aż po witaminę K.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk