Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Opublikowano: 30.07.2021 r.
Makaron pełnoziarnisty, soczyste piersi kurczaka bez skóry, chrupiąca fasolka szparagowa i aromatyczne zielone pesto – to główne składniki, dzięki którym powstaje wyjątkowe danie. Z prostego zestawu możesz wyczarować pyszny i zdrowy posiłek, który sprawdzi się na każdą okazję. Nieskomplikowane przygotowanie i pełnia smaku to jego największe atuty.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 150 g
- Fasolka szparagowa - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Pesto zielone - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron oraz oddzielnie fasolkę.
- Na patelnię dodaj olej, rozgrzej.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na rozgrzany olej. Posól i popieprz. Podsmażaj około 10 minut.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
- Gdy ugotuje się fasolka i makaron odcedź je.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Gotowy makaron posyp świeżym chilli.
Komentarz dietetyka
Zdrowy posiłek, który jest pełnowartościowy. Duża ilość błonnika, białka, zdrowych tłuszczy oraz węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości