Makaron z dynią
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Dynia, makaron spaghetti, śmietanka kremowa i ser parmezan – to główni bohaterowie tego przepisu na pyszny makaron z dynią. Delikatnie słodka dynia, kremowa śmietanka i intensywny smak parmezanu łączą się w harmonijną kompozycję, która podbija serca. Idealne danie na jesienne wieczory, proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki dla 2 porcji:
- Dynia - 400 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Makaron spaghetti - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dynię obierz ze skóry, oczyścić z pestek a miąższ pokrój w kostkę.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni roztop połowę masła, dodaj pokrojoną cebulę, dopraw ją solą i zeszklij pod przykryciem.
- Następnie na patelnię dodaj pozostałe masło, dynię pokrojoną w kostkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka).
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania.
- Do patelni z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę tartego parmezanu.
- Składniki na patelni wymieszaj i w razie potrzeby podlej wodą pozostałą z gotowania makaronu (jeśli sos będzie zbyt gęsty).
- Na patelnię dodaj makaron, całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Gotowy makaron posypany parmezanem podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Makaron z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Makaron z dynią stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny