Makaron z czosnkiem
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Makaron spaghetti, czosnek, oliwa z oliwek i natka pietruszki – to wszystko, czego potrzebujesz, aby wyczarować pyszne i proste danie. Ten przepis na makaron z czosnkiem to kwintesencja włoskiej prostoty, idealna na szybki obiad czy kolację. Aromatyczny czosnek podsmażany w oliwie połączony z al dente makaronem i świeżą pietruszką daje niesamowite doznania smakowe.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 200 g
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 48 ml (4 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę na makaron. Dodaj sól i ugotuj makaron al'dente według czasu podanego na opakowaniu.
- Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę.
- Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Czosnek dodaj do oliwy, zmniejsz gaz do minimum i podsmaż czosnek aż do wydobycia aromatu.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu.
Komentarz dietetyka
Makaron z czosnkiem jest pysznym i szybkim daniem, które możesz podać zarówno na kolacje jak i na obiad. Składa się jedynie z paru składników, nie jest to pełnowartościowe danie jednak spożywane raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Zawiera pyszną i zdrową oliwę oraz możesz makaron podać ze świeżą sałatką.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki